İmplant yapılmış bir ağızda ortodontik tedavi yapılması; dişlerin bozukluk veya çapraşıklık durumlarına göre farklılık gösterir. Ortodontik tedavide doğal dişler adeta çene kemiği denizi içinde yüzdürülerek hareket ettirilir. İmplant, uygulandıktan sonra çene kemiğine kaynaşır ve kemikle bütünleşir. Bu yüzden implant yani taklit diş kökü, diğer doğal dişlerin kökü gibi kemik içinde yüzemez yani implant hiç hareket edemez. Eğer ortodontik tedavi ihtiyacı olan yani dişlerin çapraşık olduğu bölgede daha önceden implant yapıldıysa, implant haricindeki diğer dişlerin seviyelendirilmeleri çok zorlaşır, bazen de imkansız hale gelir. Daha önce implant uygulanmasına rağmen ortodontik tedaviye başlanırsa ve doğal dişlerin kökleri ortodontik tedavi sırasında çene kemiği içinde yüzerken implanta temas ederse, doğal dişlerin köklerinde erime veya kısalma görülebilir. Eğer daha önce uygulanan implant; çene kemiği ile tam olarak bütünleşmediyse, doğal dişlerin hareketi ya da kullanılan mekanikler implantın kaybedilmesine yol açabilir.
Yapılabilir, fakat implanta komşu doğal dişlerin köklerinin sağlığına ve implantın çene kemiğiyle tam olarak bütünleşmemiş olma riskine karşın implantın kaybedilmemesine dikkat edilmelidir.
Evet. İmplant yapılmadan önce diş teli tedavisi yapılması kesinlikle daha faydalı olacaktır. Bir yapbozun son parçasının doğru yerde olmasının şartı; ondan önceki tüm parçaların doğru yerde olmasıdır. Ortodontik tedavi ile implant öncesinde tüm dişler çene kemiği içindeki kökleri paralel olacak şekilde doğru yere alınır. Bu, implantın, yapbozun son parçası olarak çene kemiği içinde paralel bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Bu da implantın daha kalıcı ve sağlam olmasını sağlarken, komşu dişlere de köklerine temas edilmediğinden zarar verilmemiş olur.